دیدنیهای گرجستان


آشنایی با تفلیس

با سفر از طریق تور گرجستان تفلیس به شهر تفلیس پایتخت گرجستان خواهید رسید. تفلیس که به زبان گرجی تبیلیسی به معنای جای گرم نامیده میشود با جمعیتی در حدود 1 میلیون و  200 هزار نفر پایتخت کشور میباشد که با وجود کوچک بودن ،جاذبه های طبیعی ، تاریخی و فرهنگی فراوانی را در خود جای داده است. این شهر در فاصله 600 کیلومتری مرز بازرگان قرار دارد که 380 کیلومتر از این فاصله  بین مرز بازرگان و مرز واله گرجستان و 220 کیلومتر باقیمانده فاصله بین واله تا تفلیس میباشد. بهترین زمان سفر از طریق تور گرجستان تفلیس و لذت بردن از طبیعت زیبا و زیبایی شهر تفلیس از شروع فصل خرداد ماه میباشد که هوا معتدل بهاری همراه با زنده شدن طبیعت بسیار زیبای گرجستان باعث لذت دو چندان گردشگران را فراهم خواهد آورد. پس از ورود به شهر تفلیس و استراحت در محل اقامت میتوانید تور شهر تفلیس را آغاز نمایید.

جاذبه های تفلیس

پارک کوه مقدس

این پارک مرتفعترین پارک شهر تفلیس و یکی از بزرگترین و جذابترین پارکهاییست که هر روزه بیشترین تعداد بازدیدکننده را به خود جلب میکند. این پارک در ارتفاع 800 متری سطح دریا واقع است در حالیکه خود شهر در ارتفاع متوسط 430 متری قرار گرفته است. این مکان در فاصله تقریبی 7.5 کیلومتری از مرکز شهر واقع بوده و مسیر آنرا با سواری در عرض 15 دقیقه میتوان طی نمود. البته کوتاهترین مسیر برای رسیدن به این پارک استفاده از تله کابین و یا قطار ریلی مخصوص این پارک است . تا کنون حدود 60 وسیله بازی و سرگرمی در این پارک تعبیه شده است. بر اساس وسایل و تجهیزات موجود در پارک این مکان به 4 قسمت قابل تفکیک است:
1.قسمت کودکان
2.قسمت خانوادگی
3.قسمت دهکده بازیها
4.قسمت تجهیزات ویژه

قازبگی
شهر کوچک اما زیبای قازبگی یکی از جاذبه های طبیعی کشور گرجستان میباشد که در بین ایرانیها کمتر شناخته شده است و به خاطر دوری از مرکز و هیاهوی تفلیس بیشتر پذیرای توریستهای اروپایی و خود مردم گرجستان میباشد. این شهرک در فاصله 160 کیلومتری شمال تفلیس و در فاصله 25 کیلومتری مرز روسیه و گرجستان واقع است و در گذشته به عنوان یک مسیر نظامی مورد استفاده بوده است. مسیر مذکور به علت کوهستانی بودن و افزایش مداوم ارتفاع تا رسیدن به قازبگی بسیار زیبا و در مناطقی واقعا رویایی می باشد و به علت پاکی هوا و ارتفاع زیاد گاهی اوقات ابرها آنقدر نزدیک به نظر میرسند که گویی میتوان آنها را با انگشتان دست لمس کرد. در طول مسیر دریاچه و رودخانه های جاری چشمها را نوازش میدهند و با توقفهای متوالی میتوان عکسهای بسیار زیبایی گرفت و با صرف نوشیدنی از مسیر لذت برد. این منطقه یکی از مقاصد جالب توجه کوهنوردان نیز  میباشد چرا که سومین قله بلند مرتبه کشور گرجستان یعنی قله قازبگی که در زبان محلی " مقینواری " نامیده میشود در این مکان قرار گرفته است . مرتفع ترین قله گرجستان قله " شخارا " به ارتفاع 5201 متر میباشد. این قلل در رشته کوههای قفقاز  که بین دریای سیاه و دریای خزر امتداد دارد واقع شده اند. قازبگی برای کوهنوردان ایرانی هم نامی شناخته شده است و تاکنون گروههای زیادی از کوهنوردان ایرانی این قله را فتح کرده اند. بهترین زمان برای صعود به این قله بین تیر و شهریور میباشد. برای رسیدن به این قله باید روستای " گرگتی " را پشت سرگذاشت . یکی از جاذبه های دهکده گرگتی کلیسای " سامبا "  میباشد که در ارتفاع واقع است و توریستها این مسیر زیبا را با پای پیاده تا کلیسا طی میکنند و از زیبایی مسیر لذت میبرند. در دهکده کوچک گرگتی موزه نویسنده معروف گرجی " الکساندر قازبگی " هم یکی از دیدنیهای علاقمندان به تاریخ و ادبیات گرجی میباشد.
 
شهر متسختا
شهرقدیمی و تاریخی متسختا در20 کیلومتری شمال شهر تفلیس واقع است جایی که دو رودخانه مهم ، پرآب و همیشه جاری  گرجستان  یعنی رود خانه کورا و آراگوی پس ازطی مسافتهای طولانی به یکدیگر متصل شده و به سمت دریای خزر رهسپار می شوند. طبق آمار رسمی سال 2008 میلادی جمعیت این شهر که مرکز بخش متسختا - متیانتی محسوب می شود بالغ بر 19423 نفر بوده است. به خاطراهمیت  و اثار متعدد تاریخی شهر، متسختا جزو میراث فرهنگی سازمان یونسکو در سال 1994 در آمده است.آثار به جا مانده در این منطقه به هزاره قبل از میلاد مسیح برمیگردد، متسختا در خلال قرون 3 تا 5 قبل از میلاد پایتخت پادشاهی گرجی یعنی ایبریا بوده است. این منطقه مرکز مسیحیت آن زمان بوده است به طوریکه در سال 317 میلادی از این ناحیه مسحیت به عنوان دین رسمی گرجستان اعلام شد. و تا هم اکنون نیز مرکزیت این دین در این شهر به جا مانده است.در اوایل قرن ششم قبل از میلاد شاه داوید اوجراملی که جانشین شاه واختانگ گرگاسالی اول شد پایتخت پادشاهی گرجستان را از متسختا ، بنا به توصیه پدرش ، به خاطر سهولت در دفاع از پایتخت ، به تفلیس منتقل نمود. به هر جهت ، متسختا جایگاه و موقعیت خودش را به عنوان مرکز تاجگذاری و دفن پادشاهان گرجستان تا اواخر این پادشاهی یعنی قرن 19 میلادی حفظ نمود. ترکیبی کمیاب و نادر از ارزشهای فرهنگی در این نقطه از جهان  در محدوده زمانی ای به وسعت عصر برنز تا مسیحیت باعث شده سیمای این شهر انعکاسی به قدمت تاریخ کل گرجستان را به نمایش بگذارد زیرا که اینجا زمانی محل پرستش بتان در اعصار بسیار دور بوده و همچنین مکانیست که مسیحیت از اینجا پا گرفته است.
کلیسای جامع سوتی تسخولی (قرن 11 میلادی) و صومعه جواری (قرن 6  میلادی) در شهر متسختا جزو مهمترین آثار معماری گرجی - مسیحی می باشند که اهمیت تاریخی زیادی در توسعه معماری کل قفقاز داشته اند. کتیبه ها یی که در اینجا یافت شده اند نقش مهمی را در مطالعه نحوه بوجود آمدن الفبای گرجی بازی نموده اند.
 
دریاچه تفلیس
دریاچه تفلیس از شمال غربی تا جنوب  شرقی شهر گسترش پیدا کرده است. این دریاچه از سال 1953 مورد استفاده واقع شده است. آب این دریاچه توسط رودخانه ایوری تامین میگردد . آب این دریاچه جهت آبیاری ، پرورش ماهی، ورزشهای آبی ، آب شرب استفاده میشود و در فصل تابستان محلی برای استراحت و شنای اهالی تفلیس میباشد.
 
دریاچه لیسی
این دریاچه در شمال غربی شهر تفلیس واقع شده است و مساحت آن 16 کیلومتر مربع میباشد. حداکثر عمق آن 4 متر بوده و حجم آب دریاچه بالغ بر 1.22 میلیون متر مکعب است. آب دریاچه از باران ، برف و آبهای زیر زمینی تامین میشود. در بهار حداکثر مقدار و در پاییز حداقل مقدار آب را دارا میباشد. حداکثر دمای آب آن در تابستان به 28 درجه سانتیگراد میرسد. آب دریاچه تا حدودی شور است. 2695 میلی گرم در لیتر املاح دارد. از این دریاچه جهت پرورش ماهی استفاده میشود و در تابستان مردم تفلیس جهت ماهیگیری و استراحت و شنا به کنار این دریاچه میایند.
 
نارین قلعه
این قلعه را در گرجستان با نام" narighala " میشناسند که به معنای قلعه کوچک میباشد . این قلعه یکی از قدیمیترین بناهای شهر تفلیس میباشد که بر فراز تپه ای که ناظر بر شهر تفلیس و رودخانه کورا میباشد و بین حمامهای گوگردی و باغ بوتانیک تفلیس قرار دارد در قرن 4 تحت عنوان قلعه انتقام(შურისციხე) بنا نهاده شده است و بعدها توسط خاندان " بنی امیه " در قرن 7 و بین سالهای 1089-1125 بدست شاه دیوید سازنده (شاه گرجی ) توسعه یافته است. در حیاط پایینی قلعه نیز کلیسای سنت نیکلاس واقع شده است. بنای کنونی قلعه که هم اکنون قابل مشاهده است بین قرون 16 و 17 میلادی تجدید بنا شده است که در سال 1827 بدلیل زلزله قسمت اصلی دیواره های قلعه آسیب دید.
 
خیابان روستاولی
خیابان روستاولی که قبلا خیابان" گلوینی " نامیده میشده است یکی از اصلیترین و مرکزیترین خیابانهای شهر تفلیس میباشد که به احترام شاعر بسیار معروف قرون وسطی گرجی یعنی " شوتا روستاولی " نامگذاری شده است . این خیابان 1.5 کیلومتری از میدان "تاویسوپلبا = آزادی " ( میدان لنین سابق )  شروع شده و  به مترو روستاولی و خیابان " کوستاوا " منتهی میشود. بسیاری از مراکز مهم دولتی و غیر دولتی در این خیابان مستقر هستند که از جمله آنها میتوان به پارلمان گرجستان ، اپرا و باله شهر تفلیس ، دادگاه عالی ، کلیسای کاشوتی ، موزه مردمی گرجستان، آکادمی تئاتر روستاولی و آکادمی علوم گرجستان اشاره کرد . در همین خیابان بود که تراژدی 9 آوریل 1989 بوقوع پیوست.